Vaders en zwangerschap

Terwijl de aanstaande moeder tijdens haar zwangerschap langzaam in haar rol groeit, heb jij als partner misschien het gevoel dat het pas echt begint als jullie baby geboren is. Maar ook jouw rol tijdens de zwangerschap, bevalling en kraamweek verdient alle aandacht.

Laten we even iets voorop stellen, om misverstanden te voorkomen. We richten ons natuurlijk op alle ouders: vader/moeder, moeder/moeder, vader/vader en getrouwde, samenwonend en alleenstaande ouders. Om de teksten goed leesbaar te houden spreken we over vader en moeder en waar het kan over partner.

 

Hartje luisteren en de echo

Tijdens de zwangerschap en bevalling sta je als partner voor je gevoel toch een beetje aan de zijlijn. Je ziet de buik groeien en kan de baby in de laatste weken voelen schoppen, maar écht voelen kan alleen je partner. Weet dat je altijd zeer welkom bent bij de zwangerschapscontroles.

De verloskundige kan je uitleggen hoe de baby in de baarmoeder ligt en je kunt het hartje horen. Bij de eerste echo en de 20-weken echo kun je je baby bovendien zien! Dat kan voor jou het moment zijn waarop je beseft: ik word vader! Door (af en toe) mee te gaan naar de verloskundige krijg je meer begrip over de zwangerschap en de ontwikkeling van je baby. Bovendien kun jij dan ook je vragen stellen. Want zeker als je voor het eerst een kind krijgt, is alles nieuw.

Zet het nummer van de verloskundige sowieso in je telefoon. Het kan geen kwaad om  het bij de hand te hebben.

 


Vaders en bevalling

 

Veel partners hebben (terecht) respect voor hun vrouw tijdens de bevalling en zijn maar wat blij dat zij dat niet hoeven te doen. En dat is voor vaders maar goed ook: de pijngrens van mannen is er niet op ontworpen. Maar je kunt je als partner wel degelijk nuttig maken tijdens de bevalling. Rationeel blijven – daar komt het op neer. 

Houdt in elk geval het telefoonnummer van de verloskundige bij de hand en zorg dat je weet wanneer je haar moet bellen.

Je vrouw ondersteunen

Iedere vrouw is anders en niemand kan voorspellen hoe jouw vrouw gaat reageren tijdens de bevalling. Misschien wil ze dat je haar elke stap bijstaat. Wellicht reageert zij haar frustraties op je af. Schrik hier niet van en ga erin mee.

Vraag haar zo min mogelijk. Zoek zelf uit wat je moet doen en hoe. Het helpt als je je goed voorbereidt en weet hoe een bevalling in grote lijnen verloopt.

Hoewel je de partnerles van de zwangerschapscursus waarschijnlijk vreest, raden we je aan om de knop om te zetten en gewoon mee te gaan. Je zult jezelf er dankbaar voor zijn als de bevalling begint.

Blijf in de buurt van je vrouw, zodat je haar kan helpen als ze iets nodig heeft.

Zorg voor een ontspannen sfeer – is goed voor de ontsluiting.

Stimuleer je vrouw en praat haar moed in. Zeg dat ze het kan! Het helpt niet om te laten blijken dat je medelijden met haar hebt.

Let op haar ademhaling; hyperventileren is niet bevorderlijk. Help haar door samen diep in te ademen door de neus en dan met korte pufjes helemaal uitblazen voordat je weer opnieuw inademt.

Laat de kraamverzorgende weten waar zij spullen kan vinden die nodig zijn bij de bevalling, zodat zij ze klaar kan zetten.

Andere suggesties om bij de hand te houden

Misschien wil je vrouw een douche of bad nemen. Of maak een warmwaterkruik voor haar klaar.

Haar onderrug masseren of tegendruk geven tijdens een wee. Let op aanwijzingen van je vrouw waar je moet drukken.

Ze kan plots misselijk worden en misschien braken. Zorg daarom dat je een emmer bij de hand hebt.

Zorg dat je vrouw bijvoorbeeld Dextro Energy, limonade of een andere energie verrijkend drankje in de buurt heeft.

Vergeet zelf niet te eten en drinken, vaak schiet dit er bij in, maar is zeker zo belangrijk.

Zorg dat je fototoestel bij de hand is, inclusief batterijen.

Onverhoopt naar het ziekenhuis?

Leg een celstofmatje of vuilniszak op de stoel van je vrouw. Als haar vliezen breken kan dit een plons(je) water zijn - zonde van de bekleding.

Zorg dat je een goedgekeurd babyzitje meeneemt voor de terugreis.


Vaders direct na de bevalling

Je kind is geboren. Je kunt je net zo uitgeput voelen als je vrouw, zij het dat jij een ander soort inspanning hebt geleverd. De kraamverzorgende is er in eerste instantie voor moeder en kind. Maar ze heeft ook zeker aandacht voor jou als partner en kersverse vader. Ze betrekt je bij de zorg voor je kind en helpt je groeien in je vaderrol. 

Rust in de tent

Jij kunt in de kraamtijd de rust in je gezin bewaken. Plan niet meer dan twee kraambezoekjes per dag en houd die kort. Het middagdutje is in deze periode heilig voor zowel moeder als kind. Je kunt op het geboortekaartje zetten wanneer zij rusten. Je kunt trouwens ook een paar dagen wachten met het versturen van de kaartjes als je de eerste dagen nog even niet teveel bezoek wilt.

Zorgtaken, ook voor jou

Hoe je de taken thuis ook verdeeld, het is goed als jij van de kraamverzorgende zoveel mogelijk probeert mee te pikken over hygiëne en de verzorging van je baby. Zolang de kraamverzorgende er is, heb je de kans om alles te weten te komen wat nuttig en praktisch is. Dus blijf opletten. Door actief je vaderrol te pakken ontlast je ook je vrouw die herstellende is.

Je eerste luier verschonen, dat is waarschijnlijk gewoon klungelen, maar je krijgt het met de aanwijzingen van de kraamverzorgende snel genoeg in de vingers. Ook bij het voeden kan je een rol spelen. Je kunt je vrouw ondersteunen als zij borstvoeding geeft of anders zelf de flesvoedingen klaarmaken. Misschien krijgt je baby (na een tijdje) ook afgekolfde moedermelk uit een flesje. Je vrouw kan namelijk een voorraadje moedermelk afkolven om eventueel in te vriezen. Als jij een flesje geeft, kan zij ondertussen bijslapen en later is dit handig als zij een keer de deur uit gaat. Handig als je weet wat de juiste temperatuur is en dat soort dingen.

 


Vader zijn

Je hebt nu een kind. Een klein mensje die de komende jaren afhankelijk van je is en die je moet gaan opvoeden. We benadrukken het maar even voor de zekerheid: doe het samen met je partner. Je wilt misschien af en toe een schouderklopje als je het goed doet. Denk eraan: ook voor je vrouw is alles nieuw. Allebei schouderklopjes dus!

Jullie rol als ouders bestaat uit zorgtaken, opvoedtaken en ondertussen ben je ook nog partners. Praat af en toe met elkaar over hoe het gaat, zodat je met elkaar op één lijn blijft zitten. Ook huishoudelijke taken (her)verdelen kan trouwens goed zijn nu jullie kind er eenmaal is.

De ontwikkeling van je kind gaat keihard, vooral het eerste jaar. Jij groeit mee: je leert vanzelf wat opvoeden inhoudt. Jullie moeten meer en meer opvoeden naarmate de wereld van je baby groter wordt en je kind zelf kan zitten, zelf gaat eten, kruipen, lopen, praten... 

Laten we er niet omheen draaien: het wordt soms zwaar en het ouderschap kan op zijn tijd confronterend zijn. Zoek dan samen naar wat werkt voor jullie en je kind, en wat past binnen de dagelijkse dynamiek van jullie gezin. En bedenk je op die momenten ook dat het meestal gewoon geweldig is om een kind te hebben. Een kind dat op je lijkt én zichzelf is (en dat je af en toe een spiegel voorhoudt).

Zet ’m op!